У п’яти регіонах Іспанії 25 липня святкуватимуть День святого Якова

Loading

25 липня Мадрид, Кантабрія, Галісія, Наварра та Країна Басків відзначать День святого Якова (Сантьяго). Один з найшанованіших учнів Христа вважається покровителем Іспанії та Галісії, а також чинбарів, ветеринарів та кавалеристів. У 2024 році свято випадає на четвер, тому на мешканців перерахованих регіонів чекають довгі вихідні (до 28 липня).

У Галісії, де апостола Якова вважають покровителем, Fiestas del Apóstol Santiago відзначається постійно та збігається з Національним днем ​​Галісії. Решта регіонів приймає рішення про святкування щороку при складанні робочого календаря.

Головні урочистості на честь Дня святого Якова відбудуться у місті Сантьяго-де-Компостела у Галісії. Воно є кінцевим пунктом знаменитого Camino de Santiago, адже саме тут у кафедральному соборі знаходиться гробниця апостола.

2024 року святкові заходи розпочнуться 19 липня. Протягом тижня у місті пройдуть ярмарки, лицарські турніри, концерти, шоу дронів, конкурс костюмів, кінопокази просто неба. А на 24 липня заплановано ходу гігантів та нічне піротехнічне шоу. З повною програмою заходів можна ознайомитись на сайті міської ради.

Ранок 25 липня традиційно розпочнеться з урочистої меси у соборі Сантьяго-де-Компостела. Під час неї король Іспанії чи делегат королівського дому здійснює Національне приношення святому Якову. Після богослужіння заплановано святкову ходу та концерти у парку Галерас й на площі Кінтана.

Заходи, присвячені Fiestas del Apóstol Santiago, триватимуть у Сантьяго-де-Компостела до середи 31 липня. Кульмінацією веселощів стане вечірка з піротехнічним шоу у парку Аламеда.

У більшості регіонів Іспанії, які вирішили відзначати День святого Якова у 2024 році, святкові заходи обмежаться урочистими месами. Але у муніципалітеті Кольядо-Вільяльба (провінція Мадрид) з 15 липня проходить фестиваль на честь Fiestas del Apóstol Santiago. У його програмі — ярмарок з атракціонами, театральні та танцювальні вистави, конкурси, розваги для дітей та безліч концертів. Урочистості триватимуть до 28 липня. Більше інформації про свято є на сайті муніципалітету.

Історична довідка:

Яків Зеведеїв, якого в Іспанії називають Сантьяго, був одним із 12 апостолів. Після страти Ісуса Яків та семеро його помічників розпочали євангелізацію на північному заході Іспанії — у нинішній Галісії. У 42 році за наказом Ірода Агріппи Шб царя Юдеї, апостол був обезголовлений в Єрусалимі Згідно з переказами, його тіло поклали в човен і пустили хвилями Середземного моря. Чудовим чином вона припливла до Іспанії та була викинута на берег річки Сар у місті Ірія Флавія. Тіло Якова знайшли його учні та віднесли на гору Лібредон, де й поховали. У 813 році чернець-самітник, слідуючи за дороговказом, виявив гробницю з мощами, які залишилися нетлінними. Згодом на цьому місці виникло місто Сантьяго-де-Компостела (у перекладі з латинського, Campus Stellae — «Місце, позначене зіркою»). Мощі святого Якова є найбільшою реліквією Іспанії, а Сантьяго-де-Компостела — третьою за значенням святинею католицизму, яка поступається лише Єрусалиму та Риму.

 

Читайте більше новин Іспанії на нашому сайті. 

А також приєднуйтесь до нас у Pinterest, щоб бути в курсі останніх подій.

 

Фото з сайту ep.vitrum.lat

Tagged , ,