Новини

Сант-Жорді 2024 у Барселоні — як пройшло найромантичніше свято в Каталонії

23 квітня в Барселоні відбулося найнезвичайніше і найромантичніше свято в Каталонії — Сан-Жорді, фієста книг і троянд. Це іспанський варіант Дня всіх закоханих, названий на честь покровителя Каталонії — святого Георгія. Його святкують по всьому регіону і свято шанують звичай дарувати жінкам троянди, а чоловікам — книги. 

Щороку під час Сан-Жорді Барселона потопає у квітах, а на центральних вулицях проходять книжкові ярмарки. У 2024 році для жителів і гостей міста працювало 435 стендів, де можна було купити подарунки дорогим людям —  коханим, рідним, друзям. Більшість із наметів традиційно були розташовані на бульварі Ла-Рамбла, а також на вулицях Пасео-де-Грасіа і Пасео-де-Сан-Жоан.

У багатьох книжкових крамницях і бібліотеках під час Sant Jordi проводили автограф-сесії та заходи, присвячені коханню і літературі, на які було запрошено, зокрема, і міжнародних авторів. А церемонія відкриття свята відбулася 22 квітня в бібліотеці Габріеля Гарсіа Маркеса, що здобула 2023 року міжнародну нагороду як найкраща нова публічна бібліотека. На ній виступив знаменитий британський актор і письменник Девід Волліамс.

Культова базиліка Барселони, Саграда Фамілія, відзначила свято Сан-Жорді за допомогою красивої цифрової арт-проекції, створеної штучним інтелектом. Аудіовізуальний твір під назвою Rosa, Rosae буде демонструватися до 27 квітня включно на екрані, встановленому всередині базиліки перед скульптурою, присвяченою святому Георгію. 

У 2024 році Гільдія флористів запланувала на 23 квітня продаж семи мільйонів троянд. Оскільки Сан-Жорді припав на будній день, багато хто купував квіти для колег, і навіть у школах встановили квіткові кіоски. А книжкові магазини сподівалися перевищити торішній обсяг продажів у 1,87 мільйона томів і заробити понад 24 мільйони євро.

Історія виникнення свята Сан-Жорді пов’язана з красивою старовинною легендою. Вона розповідає про злого дракона, який тероризував невелике каталонське місто Монблан. Щоб заспокоїти чудовисько, жителі повинні були приносити йому жертви. Коли жереб упав на прекрасну принцесу, її врятував святий Георгій, убивши дракона списом. На місці, де пролилася кров чудовиська, виріс сад із троянд. Святий Георгій зірвав і подарував принцесі найкрасивішу квітку. Так з XV століття в Каталонії з’явився звичай відзначати День закоханих.

А традиція дарувати чоловікам у відповідь книги виникла набагато пізніше. У 1926 році король Альфонсо XIII підписав указ про святкування 23 квітня Дня іспанської книги. У Барселоні в цю дату книготорговці організували великий ярмарок. А 1931 року їм спала на думку ідея дарувати кожному, хто купив книгу, по троянді. Так у Барселоні з’явився незвичайний симбіоз двох традицій, що зробив свято Сан-Жорді унікальним.

Читайте більше новин Іспанії на нашому сайті. 

А також приєднуйтесь до нас у Pinterest, щоб бути в курсі останніх подій.

Фото з сайту primavera-hostel.com

Spainvoyages

Recent Posts

Наймасштабніший і найвидовищніший фестиваль Барселони La Mercè 2024 стартує 20 вересня

З 20 по 24 вересня в Барселоні пройде La Mercè 2024 — найголовніший фестиваль міста.…

5 години ago

У Логроньо розпочинається Фестиваль збору винограду — головне осіннє свято в Ла-Ріосі

З 20 до 26 вересня в Логроньо, столиці автономної спільноти Ла-Ріоха, відбудеться головне осіннє свято…

1 день ago

Hotel Tapa Tour 2024 — ваша гастро-подорож найрозкішнішими готелями Мадрида

Візьміть участь у Hotel Tapa Tour 2024 у Мадриді, щоб побувати в найкращих гастро-готелях столиці…

3 дні ago

З 19 по 29 вересня у Валенсії пройде пивний фестиваль Октоберфест

Oktoberfest Valencia 2024 пройде в місті з 19 по 29 вересня. Це справжнє свято пива…

3 дні ago

Куди піти з дітьми в Барселоні — найцікавіші місця

Барселона — чудовий вибір для подорожі з дітьми різного віку. Тут є багато розваг і…

5 днів ago

Найбільший у Європі VeganFest 2024 відбудеться в Барселоні

Цими вихідними в місті Тарраса в Барселоні відбудеться Vegan Fest 2024 - найбільший у Європі…

6 днів ago