Новини

У 2025 році для в’їзду в Іспанію може знадобитися ETIAS

У травні 2025 року очікується запуск Європейської системи туристичної інформації та авторизації (ETIAS). Це означає, що мандрівникам із понад 60 країн світу, включаючи Україну, США та Великобританію, доведеться оформити спеціальний дозвіл на в’їзд до Іспанії та інших держав Євросоюзу, а також сплатити збір. Про впровадження ETIAS говорять уже понад два роки, але цього разу уряд ЄС, схоже, визначився з остаточними термінами запуску системи.

Отже, що таке ETIAS і що варто знати про неї туристам? Рішення про її впровадження було ухвалено через посилення проблем, пов’язаних із тероризмом та міграційною кризою. Щоб зробити переміщення всередині країн Шенгенської зони безпечнішими, Європейська комісія запропонувала створити електронну систему інформації та авторизації подорожей. Вона дає право прикордонній владі відстежувати людей, які прибувають із країн, що уклали з ЄС угоду про безвізовий режим. Щойно систему запустять, кожен, хто вирішить відвідати 27 держав Шенгенської зони, а також Болгарію, Кіпр та Румунію, зобов’язаний буде оформляти дозвіл на в’їзд.

Дозвіл ETIAS прив’язується до паспорта мандрівника та діє протягом 3 років. Він дає право в’їжджати на територію держав ЄС у будь-який час і залишатися там на термін до 90 днів протягом 180-денного періоду. Але слід врахувати, що ETIAS не є візою і не гарантує, що вас точно впустять до країни. Остаточне рішення прийматимуть прикордонники після перевірки ваших документів.

Чи складно отримати ETIAS і що для цього потрібно? Планується, що процедура оформлення дозволу триватиме не більше 20 хвилин. На офіційному сайті Європейського союзу потрібно буде заповнити форму, вказавши ПІБ, інформацію про громадянство, освіту, стан здоров’я, наявність судимості, склад сім’ї, внести свої контактні дані та назву країни, в яку збираєтеся в’їжджати. Потім потрібно буде сплатити збір. Передбачається, що оформлення ETIAS буде коштувати 7 євро за кожного дорослого віком від 18 років. За дітей нічого не потрібно оплачувати. Відразу після завершення транзакції розпочнеться обробка заявки, а дозвіл ETIAS мандрівник отримає електронною поштою.

Іноземцям, які постійно мешкають в Іспанії, оформляти ETIAS не потрібно. Система спрямована на контроль короткострокового перебування в країні та не поширюється на тих, хто вже має дозвіл на проживання, карту TIE або інший документ, що дозволяє залишатися на території держави протягом тривалого часу.

Читайте більше новин Іспанії на нашому сайті.

Spainvoyages

Recent Posts

Наймасштабніший і найвидовищніший фестиваль Барселони La Mercè 2024 стартує 20 вересня

З 20 по 24 вересня в Барселоні пройде La Mercè 2024 — найголовніший фестиваль міста.…

6 години ago

У Логроньо розпочинається Фестиваль збору винограду — головне осіннє свято в Ла-Ріосі

З 20 до 26 вересня в Логроньо, столиці автономної спільноти Ла-Ріоха, відбудеться головне осіннє свято…

1 день ago

Hotel Tapa Tour 2024 — ваша гастро-подорож найрозкішнішими готелями Мадрида

Візьміть участь у Hotel Tapa Tour 2024 у Мадриді, щоб побувати в найкращих гастро-готелях столиці…

3 дні ago

З 19 по 29 вересня у Валенсії пройде пивний фестиваль Октоберфест

Oktoberfest Valencia 2024 пройде в місті з 19 по 29 вересня. Це справжнє свято пива…

3 дні ago

Куди піти з дітьми в Барселоні — найцікавіші місця

Барселона — чудовий вибір для подорожі з дітьми різного віку. Тут є багато розваг і…

5 днів ago

Найбільший у Європі VeganFest 2024 відбудеться в Барселоні

Цими вихідними в місті Тарраса в Барселоні відбудеться Vegan Fest 2024 - найбільший у Європі…

6 днів ago