В Іспанії стався скандал із вибором представника на Євробаченні

Loading

Одна з головних новин Іспанії останні кілька днів — скандал, пов’язаний із вибором представника країни на Євробаченні. Цього року переможцем національного відбору став танцювальний електро-поп-гурт Nebulossa. Він виконає свій хіт під назвою Zorra у фіналі міжнародного конкурсу «Євробачення-2024», який відбудеться 11 травня у шведському місті Мальме. Стримінговий сервіс Spotify визнав трек Zorra найвіруснішою мелодією в Іспанії, а у світовому рейтингу він піднявся до 3-го місця.

Однак назва пісні, а також її провокаційний текст викликали бурхливу полеміку в іспанському суспільстві. Феміністські асоціації країни розкритикували її і вимагали зняти з конкурсу, як таку, що ображає жіночу гідність. Їх підтримав і іспанський єпископ Хосе Ігнасіо Мунілья. Річ у тім, що слово «zorra», яке в прямому перекладі означає «лисиця», крім анімалістичної інтерпретації, сприймається як сексистська образа. Вимовлене стосовно жінок, воно означає «повія». При цьому чоловіча версія слова позбавлена зневажливого відтінку жіночого варіанта і трактується як «хитрий негідник».

новини Іспанії, Євробачення, Nebulossa Zorra, новости Испании, Евровидение, Nebulossa Zorra, news of Spain, Eurovision scandal, Nebulossa Zorra, Spotify
Фото з сайту e00-elmundo.uecdn.es

Солістка гурту Nebulossa Марія Бас стверджує, що пісня присвячена захисту прав жінок і висловлює протест проти їхнього приниження. «Я часто відчувала себе маргіналкою і жертвою жорстокого поводження, і це слово супроводжувало мене довгий час, поки я не вирішила взяти себе до рук і випустити все, що тримала всередині», — заявила співачка державному інформаційному агентству Efe. 

Свою підтримку групі Nebulossa висловили міністр рівноправності Іспанії Ана Редондо Гарсіа і прем’єр-міністр країни Педро Санчес. А поклала край розбіжностям Європейська мовна спілка (EBU), організатор Євробачення, затвердивши участь пісні Zorra в конкурсі.

Tagged , , ,